کابینت رنگی آخرین نوع کابینت است که به انواع کابینت اضافه شده است.
از تاریخچه اگر به ترتیب عبور کنیم، شاید سالها زمان نیاز باشد تا مدل های دیگر کابینت به این صنعت اضافه شوند.
از کابینت های چوبی قدیمی و فلزی و آلومینیومی و نهایتاً ام دی اف و امروز هم کابینت های ام دی اف با روکش رنگ پلی اورتان.
دلیلی که قصد داریم استفاده از طراحی کابینتهای رنگی را مورد بررسی قرار دهیم و ایدههایی را در خصوص آنها ارائه کنیم، این است که سبک زندگی ما با گذشتگان تفاوتهای زیادی دارد.
پیش از این و در ایام قدیم، طراحی کابینت رنگی، چیزی نبود که در بین گزینهها به چشم آید. حتی به نوعی از آن به عنوان یک انتخاب بد نیز یاد میشد؛
زیرا طراحی آشپزخانه ایرانی به سبک قدیمی کاملاً متفاوت از آشپزخانهها و کابینت های امروزی بود.
فهرست عناوین
مقدمه
واژه کابینت برگرفته از واژهای فرانسوی (cabinet) است. معنی این واژه عبارت است از کمد و یا قفسههای چوبی و فلزی که برای نگهداری از اشیاء به کار برده میشود.
از این قفسهها در مکانهای متفاوتی مانند باشگاهها، حمامها و آشپزخانهها استفاده میشده است.
باید گفت که در زمانهای بسیار قدیم کابینتها به شکلی که ما امروز میشناسیم وجود نداشتند و در حالت بسیار سادهتر و ابتداییتر کاربرد داشتند.
کابینتها از اروپا به سراسر جهان منتقل شدند.
در ۱۳۹۰ میلادی در ایتالیا برای نخستین بار از کابینت استفاده شد و کم کم به سراسر نقاط اروپا راه پیدا کرد. کمدها و کابینتها یکی از جالبترین لوازمی که در طراحی دکوراسیون داخلی برای زیبایی بیشتر استفاده میشد. به طور معمول از کابینتها و کشوهای آن بیشتر برای نگهداری ظروف قیمتی، مجموعههای چینی، سکهها، پوستهها و غیره توسط افراد مرفه جامعه استفاده میشد. بنابراین کابینت یک کالای لوکس در نظر گرفته میشد.
در فرانسه و انگلستان در اوایل قرن شانزدهم بود که استفاده از کابینتها بسیار رونق گرفت. در کشور فرانسه کابینتها به یک شکل بسیار جالب و جذابی طراحی میشد. معمولاً این کابینتها با استفاده از چوبهای گران قیمتی مانند بلوط و گردو ساخته میشد؛ همچنین در تزئین برخی از آنها از موزاییک و سرستونها استفاده میشده است.
نوعی از کابینتها که در کشور انگلستان بسیار مورد محبوب قرار گرفته بود نوعی از کابینت بود که دارای کمدهای بلندی بوده و در آنها کشوهایی تعبیه میشد. این نوع کابینتدر بین سایر کابینتها بسیار بیشتر محبوب انگلیسیها بوده است.
ثروتمندان و اشراف قرن ۱۸ فرانسه از کابینت های بلند و با ارتفاع زیاد برای تزئین اتاقهای پذیرایی و بخشی از حمام و آشپزخانه استفاده میکردند. بنابراین کابینت در میان مردمان عادی به عنوان یکی از ملزومات لوکس دیده میشد و کمتر کسی توانایی خرید چنین ملزوماتی را داشت.
بعد از انقلاب صنعتی شیوه و تولید کابینتها کاملاً تغییر کرد. تا قبل از آن معمولاً کابینتها به صورت سنتی و با استفاده از ابزارهای دستی ساخته و پرداخته میشد. بنابراین هم از نظر قیمت و هم از نظر تعداد بسیار محدود بودند؛ اما بعد از انقلاب صنعتی، قیمت کاهش و تعداد تولید کابینتها افزایش پیدا کرد و افراد عادی نیز میتوانستند کابینت برای منزل خود خریداری کنند.
کابینت های چوبی
اولین کابینت هایی که تولید و ارائه شدند از جنس چوب های طبیعی بودند. چوبهایی مانند راش، بلوط و گردو برای ساخت این کابینت ها استفاده می شدند. با گذشت زمان به دلیل کمبود این منابع چوبهای درختانی مانند کاج نیز مورد استفاده قرار گرفتند. چوب کاج وارداتی در ایران به چوبهای روسی معروف هستند چون خواستگاه تولید آنها کشور روسیه می باشد. این کابینتها دارای قیمت های بالایی بودند و هنوز هم برای بعضی از مردم محدودیت قیمتی داشتند. هنوز هم کابینت های چوبی دارای بالاترین قیمت در بین کابینت ها هستند.
کابینت فلزی
از آنجایی که استفاده از چوب در تولید کابینتها بسیار گران در میآمد. تولید کابینتهای فلزی بعد از انقلاب صنعتی بسیار به صرفه بود و افراد عادی نیز میتوانستند با بودجه بسیار مناسب نوعی از این کابینتها را خریداری کنند. این کابینت ها ابتدا از جنس اهن و بعد از آن با رشد صنعتی با استفاده از ورق های گالوانیزه تولید شدند. در ایران نیز این نوع کابینت ها رواج زیادی داشتند اما دارای معایب زیادی بودند. برای مثال به مرور دچار زنگ زدگی می شدند. برخی از آنها نیز دارای مقاومت کافی نبودند و به مرور از بخش لولاها و اتصالات دچار مشکل می شدند. این کابینتها در ابتدا قابلیت ویترین نداشتند. بعدها با توسعه دستگاه های خم، مجهز به اشکال مختلف شدند و ویترین نیز به آنها اضافه شد. ویترین کابینت هایی هستند که با حضور بخش های شیشه ای بر روی درها می توان داخل کابینت ها را مشاهده کرد. این کابینت ها به رنگ کاری نیاز داشتند و چند سال یکبار باید تجدید رنگ می شدند.
در دهه ۶۰ هجری شمسی بود که کابینتهای فلزی در کنار کابینتهای چوبی وارد بازار ایران شدند.
کابینت آلومینیومی فلز دیگری بود که بعد از ورق های گالوانیزه مورد استفاده قرار گرفت. این محصولات هر چند قابلیت زنگ زدگی نداشتند ولی دارای چند محدودیت دیگر بودند:
- قیمت بالا
- محدودیت در مدل و طرح ها
- فقط در رنگ آلومینیوم خاکستری یا سفید تولید می شدند
این محصولات نیز به مرور جایگاه خود را از دست دادند. بعد از آن مجددا کابینت های گالوانیزه با قابلیت رنگ کوره ای و بدون محدودیت رواج یافتند که به دلیل قیمت های بسیار بالا و ضعف فیزیکی باز هم نتوانستند به جایگاه قبلی خود دست پیدا کنند.
کابینت های ام دی اف (MDF)
(MDF) این کلمه مخفف عبارت (Medium-density-fiberboard) است. این عبارت به معنی تخته فیبری با چگالی متوسط است این ورقهها در ساخت کابینت بسیار مورد پسند عموم جامعه ایرانی قرار گرفت. و هنوز بیشترین نوع تولید کابینت با استفاده از ورقههای ام دی اف است. قبل از ورود ام دی اف، ورق های نئوپان با روکشهای کاغذی یا پی وی سی وارد بازار مصرف شدند که علی رقم داشتن مقاومت مکانیکی بسیار بالا در روکش و تنوع طرح ها محدودیت داشتند. بعدها ام دی اف جایگزین این محصولات شد. امروزه نئوپان با روکشهای متنوع در دسترس است که به ملامین معروف هستند. این محصوات دارای قیمت پائین تری هستند و بر خلاف تصور عموم دارای مقاومت پیچ خوری بالاتری هستند. برای مقایسه این دو محصول می توانید اینجا را مطالعه کنید.
ام دی اف ها در ابتدا دارای طرح های مختلف چوب بودند و به مرور روکش های براق و مونوکالر یا تک رنگ نیز به آنها اضافه شدند. امروزه این محصولات به صورت طرح های مات و براق (های گلاس) با نقش چوب و مونوکالر ،برفی یا سوزنی مونوکالر، طرح های چوب فوق برجسته و برجسته در بازار وجود دارند.
کابینت رنگی
کابینت های ام دی اف محدودیت های خاصی در طراحی داشتند. مهمترین ضعف آنها محدود بودن به سبک های مدرن بود. نهایت خلاقیت طراحان به اجاد حجم ها و ترکیب رنگ ها خلاصه می شد. دیگر سبک هایی مانند کلاسیک و نئوکلاسیک قابل اجرا نبودند. با رشد تکنولوژی محصولات جدیدی وارد بازار شد که اکثر محدودیت ها را از بین می برد. امروزه ورق های ام دی اف با بهره برداری از تکنیک های پرهزینه و تخصصی رنگ آمیزی می شوند و قابلیت تولید و اجرای کابینت در سبک ها مختلف وجود دارد. کابینت رنگی خواسته ی بسیاری از افراد است. کابینت رنگی می تواند با تنوع دویست رنگ و در سبک های مختلف اجرا شود. این کابینت ها دارای جنس ام دی اف هستند که با لایه ای از رنگ پلی اورتان پوشیده می شوند. این موضوع باعث می شود تا سطح این محصولات در برابر آب مقاوم شود و با استفاده درست از آنها می توان عدم مقاومت ام دی اف در برابر آب و بادکردگی را تا حد زیادی کاهش داد.
کابینت رنگی یک خواسته اساسی در سبک زندگی امروزی است. مصرف کنندگان از طرح های تکراری خسته شدند و تلاش تولید کنندگان ورق های ام دی اف نیز بی فایده است. آنها سعی می کنند تا طرح های چوب را د رنگ های مختلف تولید کنند که منطقا مفهوم درستی در بین مصرف کنندگان ندارد. طراحان معتقدند چوب چوب است و تولی طرح های چوب با رنگ های غیر طبیعی که در واقعیت وجود دارد راهکار مناسبی نیست و بالاجبار از آنها در دیزاین استفاده می نمایند. بسیاری از رنگ ها نیز به چند دلیل قابلیت تولید برای ام دی اف را ندارند. از جمله اینکه رنگ های مورد نظر برای تولید از طریق روکش های مصنوعی هنوز محدودیت شیمیایی دارد. از طرف دیگر حتی اگر هم تولید شود، سبک های کلاسیک یا نیوکلاسیک قابل اجرا نخواهند بود.
امروزه کابینت های با مغز ام دی اف و یا حتی چوب طبیعی قابلیت تولید به صورت کابینت رنگی را دارا هستند.
خوب! حالا ببینیم به چه نکاتی در مورد کابینت رنگی باید توجه کرد:
رنگ وسایل آشپزخانه
نکتهای که در خصوص طراحی کابینت رنگی وجود دارد، این است که رنگ کابینتها باید با وسایل موجود و دکوراتیو آشپزخانه هماهنگ باشد. بنابراین، اگر یخچال، ماشین لباسشویی و دیگر وسایل را تهیه نکردهاید، میتوانید با دست باز در انتخاب رنگ مناسب برای کابینت ها عمل کنید؛ اما اگر این وسایل را از پیش داشته و اکنون قصد طراحی کابینت های رنگی را دارید، باید بدانید که لازم است هزینههایی را برای هماهنگی دکوراسیون با کابینتها متقبل شوید. البته اگر رنگ وسایل آشپزخانهتان متشکل از رنگهای خنثی مثل سفید یا خاکستری باشد، جای نگرانی زیادی وجود نخواهد داشت!
رنگهای روشن و تمیزی بیشتر
کسانی که به پاکیزگی، نظافت و بهداشت خانه خود اهمیت زیاد میدهند، لازم است از رنگهای روشن در طراحی کابینت آشپزخانه استفاده کنند. این رنگها، به سرعت نقاط آلوده شده را نشان داده و با جلب توجهی که ایجاد میکند، مانع از آلوده ماندن یک نقطه روی کابینت خواهند شد.
سفید رنگی اصیل و خنثی است، نور را به خوبی انعکاس می دهد، فضای خانه را بزرگ تر نشان می دهد، مانند رنگ سیاه هیچ گاه از مد نمی افتد و می توان آن را با تمامی رنگ ها ترکیب کرد. این ویژگی ها باعث می شود که سفید محبوب ترین رنگ برای دکوراسیون و کابینت باشد. در کنار رنگ سفید می توانید از رنگ های خاکستری، سیاه و قرمز به راحتی استفاده کنید و ترکیبی منحصر به فرد به وجود آورید.
زمانی که از رنگ آبی صحبت می کنیم، اولین چیزی که به ذهن مان می رسد، دریا است. چه کسی دوست ندارد که خانه اش رو به دریا باشد؟ بیشتر افراد دریا را دوست دارند و دریا به آنها آرامش می دهد، بنابراین رنگ آبی هم همین ویژگی را خواهد داشت. استفاده از تن های رنگ آبی مانند: فیروزه ای، آبی آسمانی، دریایی و آبی تیره و غیره می تواند این آرامش را به وجود آورد. آبی را می توان با رنگ های سفید و خاکستری ترکیب کرد.
نارنجی، نمادی از هیجان، اعتماد به نفس، شادی و خوشبختی است و تاثیر زیادی در ایجاد یک آشپزخانه ی گرم و صمیمی دارد. ترکیب آن با رنگ آبی و سفید، تعادلی از رنگ را در آشپزخانه به وجود می آورد.
معروف ترین طراحان دکوراسیون داخلی در دنیا اعتقاد دارند که در آینده نه چندان دور، یکی از رنگ هایی که بر کابینت های آشپزخانه حکم رانی خواهد کرد، تن رنگی بنفش خواهد بود، اگر چه امروزه هم این رنگ طرفداران بسیاری پیدا کرده است. رنگ سفید بهترین ترکیب را با رنگ بنفش و به خصوص تن های تیره ی آن به وجود می آورد، چون سفید می تواند تعادل رنگی خوبی با این رنگ به وجود آورده و خسته کنندگی بنفش را از بین ببرد.
اگر دکوراسیون داخلی خانه تان به رنگ های سفید و کرمی باشد، کابینت خاکستری می تواند هماهنگی زیبایی با این رنگ ها ایجاد کند. امروزه یکی از رنگ های پر استفاده در کابینت، رنگ خاکستری است، چون باعث به وجود آمدن فضایی مدرن و شیک می شود. ترکیب این رنگ با رنگ های سفید، زرد و نارنجی بسیار چشم نواز خواهد شد چون خاکستری رنگی سرد و زرد و نارنجی رنگ های گرمی هستند و می توانند تعادل خوبی با هم ایجاد کنند.
هماهنگی رنگ با سبک
قبل از این که رنگ را برای کابینت رنگی تعیین کنید، بهتر است سبک مورد نظرتان برای کابینت را انتخاب نمایید. چه سبکی از کابینت رنگی را مد نظر دارید، کابینت کلاسیک یا مدرن. این دو سبک تفاوت های زیادی دارند، بنابراین رنگ های مناسب برای هر کدام هم متفاوت خواهند بود. تنوع رنگ کابینت آشپزخانه بسیار زیاد است، آبی، سبز، مشکی، سفید، قرمز، زرد و رنگ های دیگری که بسته به سلیقه هر فردی می توان از بین آنها یکی را انتخاب کرد. در گذشته رنگ های محدودی برای کابینت وجود داشت ولی در سال های اخیر از انواع مختلف کابینت رنگی در آشپزخانه استفاده می شود.
آن چیزی که از تجربه به دست آورده ایم سبک های نئوکلاسیک با رنگ آبی در درجه های مختلف می تواند جذابیت خوبی داشته باشد و رنگ سفید با سبک های نئوکلاسیک و مدرن بهتر از سبک های کلاسیک هم خوانی دارد. نکته مهم اینکه رنگ های براق بیشتر برای سبک های مدرن با خاصیت مینیمالیستی بهتر هم خوانی دارد. در کل ما استفاده از رنگ های براق را برای کابینت ها کمتر توصیه می کنیم به دلیل اینکه براقیت و بازتاب بالای نور در سطوح باعث می شود تا ابزارها و جذابیت های کابینت ها کمتر دیده شود.
رنگ های تیره برای آشپزخانه های بزرگ
اگر آشپزخانهای بزرگ دارید و قصد طراحی کابینت نگی برای آن کردهاید، بهتر است از رنگهای تیره استفاده کنید. منظور از رنگ تیره، رنگهای مشکی یا خاکستری نیست؛ بلکه بدین معنا است که میزان روشنایی رنگ، نباید زیاد باشد؛ چرا که استفاده از رنگهای روشن در آشپزخانههای بزرگ، باعث بیروح شدن فضای آن خواهد شد.